MelissaAndDoug.com- Over 2,000 Unique and Exciting Toys for Children of All Ages! Click here!

Melaka Zoo Trip


Our plan to the Melaka Zoo has been made for quite some time already. Delay punya delay until i kene paksa pegi gak because Ayser pon baru je sihat and nak bagi dia jalan jalan amek angin la kire nye kan.

Finally, last Sunday we managed to go to the Melaka Zoo. Yeay!



We have been here before few years back. Time tu Ayser mana lahir lagi kan. Time2 honeymoon gitu tgh sakan ber photography kan. 

On the day nak pegi tu hujan non stop since pagi. Nak kuar susah la kan. Kene tunggu hujan dah reda baru la kuar. Around 2pm camtu la baru kuar kan lps dah siap lunch kat rumah sumer baru la kuar.




The price i rasa before this cam murah je around RM8 camtu. But now mak aiiii RM15/person ok! For adult la tu. Children x sure bape sbb Ayser dpt free since below 2 years old kan.

Tram dia pon dah kene bayar yek. rM5 for adult and RM3 for children. We ols at first jalan saja la kan. Dah habis pusing 1 round baru la g kt tempat tram naik tram pulak. Perghh pusing jalan kaki tu mau dalam sejam lebih.




Ayser memule on the way ke zoo tu dia tido sampai naik stroller pon tido lagi. Dah masuk dalam zoo baru kejutkan dia. Haa terkejut la dia kan. Bukak2 mata nampak parrot la girtaffe la tiger la. Happy and excited dia dapat tengok animals.

Bukan apa i ada beli animal toys. Ada elephant, tiger, hippo etc la kan. So nak bagi dia tengok yang real punya la plakkan.




Dok dalam stroller tak nampak sangat. Lastly hubby dukung la dia. Ni posing ngn real tiger and fake tiger. Haha. Muka monyok je cik abang tu. Daddy dia jugakkan yang senyum sokmo :p.

Tercengang dia tengok tiger kan. But, time2 petang pegi ni most animals tengah nap kan. So, x syok la plakkan. Dorang x bergerak. Dok melepak jek.




Tengok tiger tu dok lepak je kat situ. But, second round pusing naik tram most animals dah bangun and jalan2 dah. 

Tak sempat nak snap pictures sebab gegar satu hal. Laju la plak abis gambar blurr so x koser heh nak menyusahkan diri. 




Ni kat area burung2 and tortoise pulak. Ada banyak la jenis burung kat sini. Tortoise pon banyak jugak la but sumer tengah berendam dalam air.

Pastu ada replica tortoise besar. Letak Ayser soh posing but as usual he looked away. Camera-shy!




Ada gak gibbon ni pandai gak posing and lucky me sempat snap pastu dia dah pusing badan tunjuk bon bon dia pulakkan. Sabo je la.

Lama jugak la we ols pusing2 situ. 2 kali pusing kan. 2nd round naik tram. After that terus balik rumah sebab dh kol 6pm cmtu. Nyamuk pon kemain byk la kan. So far byk yang under maintenance. Dh x bape best dah Zoo Melaka ni. Kawasan sekeliling pon x terjaga dengan baik. Hopefully they will maintain the zoo properly. Sayang je kalo dibiarkan. Dah le the largest zoo in Sout-East Asia kan. 

Enjoice!

  1. gravatar

    # by bibi yusof - November 16, 2013 at 10:41 PM

    Shah the largest ke?? Lagi besar dr zoo negara ek?
    Tk panas ke berjalan kol 2 tu?
    Bagus sebenarnya bwk anak anak activity mcm ni..
    Rase nya zoo negara pon dh mahal harga tiket.. Tp if harga tiket mahal tp well maintain ok la kan.. Tk rase rugi sgt explore kat dalam tu..

  2. gravatar

    # by Aishah Noordin - November 18, 2013 at 9:20 AM

    Bibi: Haah memang the largest zoo. Lg besar dr Zoo Negara. Time tu baru lps hujan so ok la weather kt situ pon pokok byk so redup. Kata nye Singaporean dah amek alih tp x well maintained pon. sadis tgk. Tiket mahal plak tuh.

Related Posts with Thumbnails